Holder du deg for mye i ro etter å ha skadet deg?
Dette bør du gjøre om du får akutt skade i muskler eller sener:

Skrevet av fysioterapeut Erland Eggen, ats klinikk

Jo mer aktiv man er, desto mer utsatt er man for skader. De positive aspektene er selvsagt langt flere, og det å trene både ute og inne gjør deg til en allsidig atlet eller mosjonist.

Det som ofte følger med når vi endrer underlag og/eller treningsform, er små skader som overtråkk eller muskel skader. Det er lite man kan gjøre for ikke å få disse små skadene, men hvis man vet hvordan man skal behandle dem, kan man spare seg for å måtte avlaste over lengre tid.

RICE, PRICE eller POLICE?

Når man snakker om akutte skader har nok de fleste hørt om enten RICE eller PRICE (for dere som ikke er kjent med disse akronymene, står de for Protection, Rest, ICE, Compression og Elevation. Som sier hva man skal gjøre når man har kommet til skade akutt), men innen for de siste årene har akronymet (P)RICE endret seg igjen.

På bakgrunn av denne nye endringen ønsker vi hos ats klinikk og oppdater dere som bruker (P)RICE i dag, samt hjelpe dere som ikke har innblikk i denne måten å behandle akutte skader på.

Hvorfor brukes akronymet POLICE?

Akronymet POLICE brukes som et lett ord å huske når man skal behandle akutte skader, da hver bokstav forteller deg en ting du skal gjøre. Om du en dag får en skade, kan ordet POLICE være lettere å huske en alle stegene du skal gjøre. POLICE er oppfunnet for å gjøre det lettere for DEG å huske hva du skal gjøre når du eller en venn får en skade under trening, på stranden, fotballbanen etc..

Hva er nytt fra PRICE til POLICE?

Den nye endringen fra PRICE til POLICE er at man har byttet ut Rest med Optimal Loading. Grunnen til det er at man med tiden har sett at mange overdriver bruken av å holde seg i ro(rest). Man bør holde det skadde området i ro de første 24-48 timene, hvor man innenfor denne tiden begynner stille og rolig å bevege den skadde strukturen. Grunnen til at man så tidlig som mulig skal starte å belaste muskler og sener er fordi at om de skal kunne gro best mulig, har de behov for belastning. En lengre tid med immobilisering vil føre til at tiden det tar for at muskler og sener skal gro blir lengre følge av manglende belastning.
Når man skal i gang med å belaste det skadde vevet (muskler/sener) bør man bruke smerteskalaen 0-10. 0 står for at man ikke har noen smerter, men 10 beskriver at det er den mest utenkelige smerte du kan ha. Det er greit å belaste det skadde vevet så lenge man ikke over stiger 5/10 på skalaen.

Hvordan Bruke POLICE

Når man står overfor en skade, tenk på akronymet POLICE og gjennomfør hver bokstav som de kommer startende bak fra i ordet, men se bort fra OL da disse kommer først i spill dagene etter.

Slik gjør du:

  1. E (ELEVATION): Løft den skade kroppsdelen opp slik at den er over hjertehøyde. For ben gjøres dette best ved at man legger seg på ryggen og får benet opp på noe høyt, mens for armer kan man holde armen over hodet eller legge den på en forhøyning på lik linje med personens hode.
    Vi bruker Elevation for å hindre økt hevelse i det skadde området, som følge av at hjertet får vanskeligere for å pumpe blod ut i kroppsdelene..
  2. C (COMPRESSION/kompresjon) bruk et elastisk bind til å klemme sammen det skadde området. Har du ikke kompresjonsbind tilgjengelig kan en t-skjorte/tøystykke funke fint. For ankler kan skoen brukes ved at man knyter den stramt om ankelen. Det er viktig at man strammer godt til da det ikke holder med bare lett stramming, det er helt greit at det gjør vondt når man legger på kompresjonen.
  3. I (ICE/is) finn frem en ispose eller annet kaldt, pass på at du har noe mellom isen og huden, da is fort kan gi frostskader. Is brukes for å dempe smerte hos den skadde.
  4. OL (Optimal Loading/optimal belastning) brukes først etter 24-48 timer. Start med å belaste lett det skadde området med lett belastning som er mindre en kroppsbelastning, øk gradvis, men ikke overstig 5 av 10 på smerte skalaen.
  5. P (Protection/beskytte), den skadde skal umiddelbart stoppe aktiviteten den holder på med, og du skal passe på at det ikke er noen fare for nye/ytterligere skader.

Hva gjør jeg, fysioterapeuten?

Jeg selv personlig er mest opptatt av at jeg får komprimert området best mulig, da det er kompresjonen som har den største innvirkningen på om en skade tar 3 – 4 uker eller 2 – 3 med riktig bruk av kompresjon. Jeg har med tiden brukt mindre og mindre is i den akutte fasen, da nyere forskning har vist at is ikke demper hevelsen eller gjør noe for at skade omfanget blir mindre. Derimot tar jeg i bruk is etter at den akutte fasen (første 1 – 2 timene) er over, da isen demper den skaddes smertefølelse.

Jeg håper denne lille innføringen i POLICE har gjort at du har lært noe nytt, uansett om du har brukt en av de gamle prinsippene eller om dette er første gang du stifter bekjentskap med POLICE.


 Kilder:

  1. Brukner, P., Khan, K., & Brukner, P. (2017). Brukner & Khan’s clinical sports medicine 5th edition, volume 1 injuries. Sydney: McGraw-Hill
  2. Bleakley CM, Glasgow P, MacAuley DC. PRICE needs updating, should we call the POLICE? Br J Sports Med 2012;46(4):220–1.
  3. Bleakley CM, Glasgow P, Webb MJ. Cooling an acute muscle injury: can basic scientific theory translate into the clinical setting? Br J Sports Med 2012;46(4):296–8.